menu

Huid en olie 

De huid

Onze huid is ons grootste orgaan. Het heeft in totaal een grootte van enkele kilometers. Om die reden werk ik met zuivere biologisch dynamische oliën. De meeste masseurs gebruiken minerale olie. Dat is veel goedkoper en de masseur kan lekker door blijven 'glijden' met zijn/haar handen. Minerale olie wordt uit aardolie gewonnen en komt uit de grond.
De oliën die voor deze massage gebruikt worden, zijn plantaardig en van biodynamische kwaliteit. Ze hebben naast een verzorgende, ook een diepgaande werking op het totale organisme. Dit heeft te maken met de functies van de huid of orgaan voor:

  • de zintuiglijke waarneming
  • voor de ritmische processen van de bloedsomloop en ademhaling.
  • de daar nog bijkomende rol in de stofwisseling mag niet worden vergeten:
    de huid kan opnemen en uitscheiden.
  • en de huid is de grens tussen jou en de ander/de wereld.

De fysieke functies worden door de warmtemantel van de huid gereguleerd. Via de huidwarmte worden alle overige huid- en lichaamsfuncties gestuurd en in balans gehouden. Plantaardige oliën (vloeibare zonne-energie) gaan heel gemakkelijk en op natuurlijke wijze een verbinding aan met de warmtemantel van de huid. Iedere plant heeft andere werkstoffen en geeft een eigen impuls aan de mens.

De olie

Vermijd daarom altijd olie met parafine, zoals in de meeste babyoliën(!) maar ook in de olie van de fysiotherapeut. Deze sluiten de huid af. De huid kan er niet mee uitwisselen, poriën kunnen verstoppen, perspiratie wordt bemoeilijkt. Ze voegen bovendien niets aan de huid toe, ze kunnen niet 'voeden'.
Waar je met biologische plantenolie vloeibare zonne-energie aan de mens schenkt, geef je met minerale olie een koude proces, terwijl de mens op warmte gedijt.

Gebruikte massageoliën (ik heb de ervaring dat ze de volgende effecten kunnen hebben):

Amandel-Sint Janskruid kalmeert een gevoelige, droge huid. Deze verzachtende olie werkt harmoniserend en versterkend op de (overgevoelige) huid. Hij is bij uitstek geschikt bij neuro-dermatitis. Zenuwversterkend en in evenwicht brengend bij labiliteit/depressiviteit.
Berken-Arnikaolie stimuleert de warmteprocessen bij stijven en/of koude spieren en gewrichten. Stimuleert de doorbloeding en verwarmt bij overbelaste ledenmaten. Ondersteunt de afvoer van afvalstoffen in de spieren en gewrichten.
Citroen-Lemongrassolie verstevigt de huid en versterkt het bindweefsel. De heerlijke, frisse geur verbetert de stemming en kan aanzetten tot activiteit.
Moor-Lavendelolie omhult en beschermt. Bijzonder geschikt voor nerveuze en onrustige mensen, mensen die slecht in slaap komen, kouwelijke mensen en bij gevoeligheid voor weersinvloeden.
Rozenolie geeft liefde en harmoniseert. Voor mensen die harmonie nodig hebben tussen lichaam en geest, bij geestelijke overbelasting. Werkt regulerend op te hoge bloeddruk en bij hartritmestoringen.
Sleedoornolie verhoogt de elasticiteit van de huid en werkt vitaliserend (op stofwisselingsnivo). Ondersteunend bij regeneratieprocessen. Bevat als het ware 'vloeibaar zonlicht'.

Elemi-Nardusolie werkt ontspannend bij nerveuze stress, angst en shock.
Brengt troost, rust en vrede.
Goud-Mirre-Wierookolie reinigt, versterkt en geeft gemoedsrust.
Koper-Kwarts-Rozemarijnolie werkt verwarmend, ondersteunend, stimulerend.
Latschenkiefer/Bergdenolie voor een vrije en diepe ademhaling, maakt je hoofd vrij en ontspant fysiek&mentaal.
Lichtwortel-Lariksolie stimuleert vitaliteit en energie, beschermt tegen beeldscherm en (andere) drukte, helpt ons centrum te vinden en onszelf te vernieuwen..

Meer informatie over Dr. Hauschka massageoliën vindt u hier.
Meer info over de massageoliën van Lichterde vind je hier.